最新动态:
当前位置:口语资料>英语口语教学>英语口语教学:苹果公司富可敌国
推荐文章
相关文章

英语口语教学:苹果公司富可敌国

发布: 2011-08-21 22:13  来源:未知 编辑:admin 查看: 字体: [ ]

(单词翻译:双击或拖选)

难度:中低级★★★

Strange but true – the technology giant Apple now officially has more money than the U.S. government, and significantly(大大地,显著地) less debt. America’s Treasury Department shows that the country has an operating cash balance of $73.7 billion while Apple’s most recent financial reports show a healthier bank balance of $76.4 billion. This incredible state of affairs has resulted in CNN to joke that the U.S. government should start selling iPads to help serve the American people. Or perhaps Apple CEO Steve Jobs should become president of the USA? Another financial difference between the world’s largest economy and the hugely successful Apple is its debt ratio. The U.S. government currently spends $200 billion a month more than it receives. Conversely, Apple takes in far more than it spends.


The U.S. government is in a severe financial crisis, which is having an impact on the world’s financial markets. It is desperately trying to avoid defaulting(不履行,违约) on its debt. President Barack Obama has tried for weeks to get the opposition Republican Party to agree to raise the country’s debt ceiling. He says America must do this and borrow more money to be able to pay its way at home and around the world. The country is in grave danger of running out of money. This would mean public workers getting no salaries and the country would struggle to meet its international financial commitments. Such a situation could see the dollar crash, leading to a possible second global financial crisis in five years. Obama told the Republicans, “to step up and show the leadership that the American people expect”.

 

课前热身:

 

1. DEBT: Walk around the class and talk to other students about debt. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.
2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

strange / technology giant / bank balance / iPad / CEO / world’s largest economy / financial crisis / defaulting / debt ceiling / borrow money / struggle / leadership

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.
3. STRANGE BUT TRUE: Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

 

The story

Thai official world language

 

Potato solves global warming

 

Computer wins Nobel Prize

 

Apple becomes a country

 

Overnight world peace

 

Disease disappears

 

4. CRISIS: Students A strongly believe America’s debt crisis will soon be over; Students B strongly disagree.  Change partners again and talk about your conversations.
5. SPENDING: How should a government use taxpayers’ money? Rank these and share your rankings with your partner. Put the most important at the top. Change partners and share your rankings again.

  • police
  • roads
  • pensions
  • army
  • education
  • medical research
  • unemployment payouts
  • information technology

6. GIANT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘giant’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


课后练习:


1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The tech company Apple has more money than the U.S. government.

T / F

b.

Apple has more debt than the U.S. government.

T / F

c.

The government is considering selling iPads to its citizens.

T / F

d.

America spends around $200 billion a month more than it receives.

T / F

e.

America’s crisis is not affecting global financial markets.

T / F

f.

America’s Republican Party wants to raise the country’s debt ceiling.

T / F

g.

America could soon run out of money.

T / F

h.

The dollar could be in serious trouble if the crisis continues.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

giant

a.

amazing

2

significantly

b.

resulting in

3.

incredible

c.

on the other hand

4.

state of affairs

d.

colossus

5.

conversely

e.

frantically

6.

impact

f.

serious

7.

desperately

g.

considerably

8.

grave

h.

promises

9.

commitments

i.

situation

10.

leading to

j.

effect

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Strange but

a.

commitments

2

significantly less

b.

ratio

3.

incredible state

c.

out of money

4.

debt

d.

debt

5.

Apple takes in far

e.

crisis

6.

in a severe financial

f.

leadership

7.

raise the country’s debt

g.

true

8.

in grave danger of running

h.

of affairs

9.

financial

i.

ceiling

10.

step up and show the

j.

more than it spends



GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.


Strange but true – the technology giant Apple now (1) ____________ has more money than the U.S. government, and significantly less debt. America’s Treasury Department shows that the country has an operating (2) ____________ balance of $73.7 billion while Apple’s most recent financial reports show a (3) ____________ bank balance of $76.4 billion. This incredible state of (4) ____________ has resulted in CNN to joke that the U.S. government should start selling iPads to help (5) ____________ the American people. Or perhaps Apple CEO Steve Jobs should become president of the USA? Another financial difference between the world’s largest economy and the (6) ____________ successful Apple is its debt ratio. The U.S. government (7) ____________ spends $200 billion a month more than it receives. Conversely, Apple (8) ____________ in far more than it spends.

 

 

serve
healthier
officially
takes
cash
currently
affairs
hugely

The U.S. government is in a (9) ____________ financial crisis, which is having an impact on the world’s financial markets. It is desperately trying to (10) ____________ defaulting on its debt. President Barack Obama has tried for weeks to get the (11) ____________ Republican Party to agree to raise the country’s debt (12) ____________. He says America must do this and borrow more money to be able to pay its way at home and around the world. The country is in grave danger of (13) ____________ out of money. This would mean public workers getting no salaries and the country would (14) ____________ to meet its international financial commitments. Such a situation could see the dollar crash, (15) ____________ to a possible second global financial crisis in five years. Obama told the Republicans, “to step up and show the leadership that the American people (16) ____________”.

 

 

struggle
avoid
ceiling
expect
severe
running
leading
opposition



DEBT DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘debt’?

c)

What do you think of what you read?

d)

How could the world’s biggest manage its financial affairs so badly?

e)

Do you think politicians/bankers should be punished for getting a country in such a mess?

f)

Do you agree with CNN that the U.S. government should start selling things to raise cash?

g)

Would the CEO of Apple make a good U.S. president?

h)

Do you think Apple should loan America some money?

i)

Why is Apple so “hugely successful”?

j)

How are your financial affairs? Are you in the red (in debt) or in the black (have money in the bank?


-----------------------------------------------------------------------------
STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

What impact might America’s crisis have on the world?

c)

Have you ever had a large debt?

d)

Is it possible to live life without going into debt?

e)

What would happen if America defaulted on its loans?

f)

Why are the Republicans opposed to a higher debt ceiling?

g)

What could happen if public workers do not get their salaries?

h)

How might another global financial crisis hurt you / your country?

i)

What three adjectives would you use to describe this story, and why?

j)

What questions would you like to ask US President Barack Obama?


LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE


Strange but true – the technology giant Apple now (1) ____ has more money than the U.S. government, and significantly less debt. America’s Treasury Department shows that the country has an (2) ____ cash balance of $73.7 billion while Apple’s most recent financial reports show a (3) ____ bank balance of $76.4 billion. This incredible state (4) ____ affairs has resulted in CNN to joke that the U.S. government should start selling iPads to help serve the American people. Or perhaps Apple CEO Steve Jobs should become president of the USA? Another financial difference between the world’s largest economy and the (5) ____ successful Apple is its debt ratio. The U.S. government currently spends $200 billion a month more than it receives. Conversely, Apple takes in (6) ____ more than it spends.
The U.S. government is in a (7) ____ financial crisis, which is having an impact on the world’s financial markets. It is desperately trying to avoid defaulting (8) ____ its debt. President Barack Obama has tried for weeks to get the opposition Republican Party to agree to raise the country’s debt (9) ____. He says America must do this and borrow more money to be able to pay its (10) ____ at home and around the world. The country is in grave danger of running out of money. This would mean public workers getting no salaries and the country would struggle to meet its international financial commitments. Such a situation could see the dollar (11) ____, leading to a possible second global financial crisis in five years. Obama told the Republicans, “to step (12) ____ and show the leadership that the American people expect”.
Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

officials

(b)

officialdom

(c)

offices

(d)

officially

2.

(a)

operation

(b)

operate

(c)

operating

(d)

operations

3.

(a)

healthy

(b)

healthier

(c)

health

(d)

healthiest

4.

(a)

of

(b)

an

(c)

in

(d)

at

5.

(a)

huge

(b)

hug

(c)

hugely

(d)

hugging

6.

(a)

for

(b)

fir

(c)

fare

(d)

far

7.

(a)

several

(b)

severe

(c)

severed

(d)

severance

8.

(a)

on

(b)

at

(c)

as

(d)

in

9.

(a)

roof

(b)

ceiling

(c)

rooftop

(d)

sealing

10.

(a)

say

(b)

day

(c)

way

(d)

pay

11.

(a)

crash

(b)

crèche

(c)

crush

(d)

cushion

12.

(a)

on

(b)

in

(c)

to

(d)

up


WRITING


Write about debt for 10 minutes. Correct your partner’s paper.
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
 


答案:

 

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

F

c.

F

d.

T

e.

F

f.

F

g.

T

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

giant

a.

colossus

2

significantly

b.

considerably

3.

incredible

c.

amazing

4.

state of affairs

d.

situation

5.

conversely

e.

on the other hand

6.

impact

f.

effect

7.

desperately

g.

frantically

8.

grave

h.

serious

9.

commitments

i.

promises

10.

leading to

j.

resulting in

PHRASE MATCH:

1.

Strange but

a.

true

2

significantly less

b.

debt

3.

incredible state

c.

of affairs

4.

debt

d.

ratio

5.

Apple takes in far

e.

more than it spends

6.

in a severe financial

f.

crisis

7.

raise the country’s debt

g.

ceiling

8.

in grave danger of running

h.

out of money

9.

financial

i.

commitments

10.

step up and show the

j.

leadership

GAP FILL:

Strange but true – the technology giant Apple now (1) officially has more money than the U.S. government, and significantly less debt. America’s Treasury Department shows that the country has an operating (2) cash balance of $73.7 billion while Apple’s most recent financial reports show a (3) healthier bank balance of $76.4 billion. This incredible state of (4) affairs has resulted in CNN to joke that the U.S. government should start selling iPads to help (5) serve the American people. Or perhaps Apple CEO Steve Jobs should become president of the USA? Another financial difference between the world’s largest economy and the (6) hugely successful Apple is its debt ratio. The U.S. government (7) currently spends $200 billion a month more than it receives. Conversely, Apple (8) takes in far more than it spends.
The U.S. government is in a (9) severe financial crisis, which is having an impact on the world’s financial markets. It is desperately trying to (10) avoid defaulting on its debt. President Barack Obama has tried for weeks to get the (11) opposition Republican Party to agree to raise the country’s debt (12) ceiling. He says America must do this and borrow more money to be able to pay its way at home and around the world. The country is in grave danger of (13) running out of money. This would mean public workers getting no salaries and the country would (14) struggle to meet its international financial commitments. Such a situation could see the dollar crash, (15) leading to a possible second global financial crisis in five years. Obama told the Republicans, “to step up and show the leadership that the American people (16) expect”.


LANGUAGE WORK

1 - d

2 - c

3 - b

4 - a

5 - c

6 - d

7 - b

8 - a

9 - b

10 -c

11 - a

12 - d

[收藏]  [打印]  [关闭]

关于我们 使用指南 友情链接 联系我们 图书代购 充值说明

有任何问题,请给我们留言, 管理员邮箱:oralp@126.com 联系电话:0535-2129302

网站管理员:10001  在线客服:10005 10006 客服QQ:点击这里给我发消息

© Copyright 2008-2010 口语陪练网     鲁ICP备10014333号-14